březen 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

banner podporujeme 120x72

Logo Valdstejnovo Muzeum

tlacitko1

 

KzN banner 234x60

Jičínskozprávy.cz (09.12.2005)

Oživit hvězdárnu má její převzetí K-klubem

Zpravodajství   (09.12.2005)

Jičín - O další oživení jičínské hvězdárny se chce pokusit radnice spoluubem a Josefem Kabeláčem, který o její obnovu usiluje již několik let. Tentokrát se má úkolu ujmout K-klub, který by o astronomii mohl rozšířit i svou mimoškolní výchovu.

Obnovení činnosti se hvězdárna dočkala především díky Josefu Kabeláčovi v roce 1998. Před necelými dvěma lety byla vybavena novým kvalitním dalekohledem Newtonova typu se zrcadlem o průměru padesáti centimetrů, kterým je možné kromě sledování astronomických úkazů a nejrůznějších objektů provádět například i fotografování hvězdné oblohy.
„Jičínská hvězdárna by si rozhodně zasloužila víc. Proto přicházíme s návrhem, aby byl její provoz převeden pod K-klub, který má více možností propagace a podobně,“ uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Marie Faruzelová.
Ředitel K-klubu Martin Zajíček myšlenku převzetí hvězdárny jednoznačně podpořil. „Máme různé možnosti, jak činnost hvězdárny dostat mezi lidi. Sestavili bychom například program, který by se nabídl nejen dětem, ale mohl by být zaměřen i na středoškoláky,“ prohlásil ředitel.
Další pomoc při oživení hvězdárny městu přislíbil Josef Kabeláč, který nabídl i pořádání odborných přednášek o astronomii na jičínské eurouniverzitě. Radnici zároveň seznámil s plánem zařazení jičínské hvězdárny a vzniklého kroužku do astronomické společnosti, čímž by se zajistila její provázanost na odborné instituce.
„Jičín má bohatou astronomickou historii jako takový. Za Jičíňáka se například provdala dcera Jana Keplera, která bydlela v domě č. 6 na Valdštejnově náměstí. Začátkem minulého století v Jičíně žil i profesor astronomie Karlovy univerzity Gustav Gruss, který napsal knihu Z říše hvězd, podle níž se jmenoval i několik desítek let vycházející astronomický časopis. V Jičíně tedy rozhodně máme na koho navazovat,“ uvedl profesor Kabeláč.
Členové kroužku soustředěného kolem hvězdárny pořádají i pravidelné přednášky o základech astronomie. Zájemci mohou více informací získat také na webových stránkách hvezdarna.jicin.cz. (ft)

 Odkaz na celý článek: ZDE